Det blir väldigt varmt i min lägenhet på sommaren, vad kan jag göra åt det?

Våra byggnader är utformade med utmärkt isolering. Under vintermånaderna är detta fördelaktigt, men på sommaren kan det leda till överhettning i lägenheterna, särskilt i kombination med de stora fönstren vid balkongerna.

En betydande faktor till varför det blir varmt i lägenheterna under sommarhalvåret är den stora mängden solljus som kommer in genom balkongfönstren. Detta värmer upp inomhusmiljön, och den effektiva isoleringen behåller sedan denna värme.

För att lindra detta problem finns det olika strategier som kan tillämpas:

  • Installation av persienner på fönstren.
  • Sätt upp lameller eller någon form av solskydd vid balkongfönstren.
  • Om du har en markis, använd den för att skugga.
  • Applicering av solfilm på fönstren.
  • Användning av en portabel luftkonditionering, även känd som en ”kylpingvin”.
  • Installation av en fast installerad luftvärmepump som godkänts av föreningen (mer information kommer senare).

Solfilm har visat sig vara det effektivaste sättet att minska värmeökningen inomhus. Emellertid kan det vara dyrt att installera, och om du försöker göra det själv kan det bli fel om du inte är bekant med processen.

Solfilm har visat sig kunna sänka inomhustemperaturen med runt 4 grader. Till exempel, på en dag då utomhustemperaturen nådde 31 grader under soliga förhållanden, steg inomhustemperaturen endast till 27,1 grader som mest.

Det mest direkta sättet att sänka temperaturen i lägenheten under sommaren är att använda en fast installerad luftvärmepump eller en portabel AC-enhet.

För närvarande arbetar föreningen aktivt med att hitta en effektiv lösning för fast installation av luftvärmepumpar i våra lägenheter, för dem som önskar detta alternativ.