Sorteringsguide för återvinning och miljöhus

Pappersåtervinning

Du slänger dags- och veckotidningar, tidskrifter, kataloger (postorder-, telefon- och resekataloger), reklamblad, broschyrer, kontorspapper, skriv- och ritpapper, pocketböcker och papperspåsar. Allt kan återvinnas.

Du slänger inte kuvert, trämaterial, plastpåsar, packmaterial

Det kan verka konstigt att kuvert inte får slängas i pappersinsamling, men dessa SKA slängas i hushållsoporna. Limmet på kuverten gör att de inte är lämpliga för återvinning och de är inte inkluderade i återvinningskretsen.


Glasflaskor

Du slänger färgade och ofärgade glasflaskor här.

Du slänger inte dricksglas, fönsterglas, prydnadssaker och lampor.


Plastförpackningar

Du slänger plastbärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie och -film, innerpåsar i till exempel müslipaket, flaskor, burkar, små dunkar och hinkar (sylt, yoghurt), chipspåsar och frigolit, även tråg för kött och fisk.

Du slänger inte pantflaskor, cd-skivor, video-kassetter, sällskapsspel, krukor i plast, pulkor, tvättkorgar, plastmöbler, plastleksaker, elektronik i plast, plastförpackningar fulla med mat, papperspåsar eller kartonger


Pappersförpackningar

Du slänger pasta- och flingpaket, mjölk- och juiceförpackningar, socker- och mjölpåsar, hundmatsäckar, pappersbärkassar, wellpapplådor från TV, stereo,elektronik, möbler, omslagspapper med mera.
Pappersförpackningar som har plastlock, ta gärna av plastlocket och sortera i plastkärlet.

Du slänger inte tidningar, kataloger, kuvert, plastpåsar, frigolit, böcker, träsaker, hushållspapper eller packmaterial som inte är kartong.


Metallförpackningar

Du slänger tomma konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler, lock, penseltorra målarburkar (torra och urskrapade)

Du slänger inte burkar, tuber, sprayburkar som är fulla med innehåll, hållare från värmeljus, marschaller och gravljus samt stekpannor, kastruller, bestick och plåthinkar, elektronik.

Småbatterier

Du slänger små batterier A-AAAA, knappcellsbaterier, uppladdningsbara batterier och litiumbatterier.

Du slänger inte elektronik, mobiltelefoner, lampor


Matavfall

Du slänger skal och rester av grönsaker och frukt, rester av kött, fisk och skaldjur, gammal pasta, ris eller brödrester, teblad eller kaffesump.

Du slänger inte blöjor/bindor, tvättlappar, bomullstussar, glasspinnar, ätpinnar, jord, krukväxter, snittblommor, trädgårdsavfall, kattsand, djurströ, snus, aska, stearinljus, vinkorkar, kapsyler, förpackningar i plast och kartong, vätskor som frityrolja m.m.


Grovsopor

Du slänger INTE grovsopor i våra soprum

Vad är då grovsopor egentligen? Grovsopor är ett samlingsnamn för allt som inte passar att slänga i hushållssoporna eller något av återvinningskärlen.

Det kan kännas naturligt att en stol i plast borde kunna slängas i plastförpackningar eller att en tvättställning i metall borde kunna slängas i metallförpackningar. Men dessa saker är alltså grovsopor.

Grovsopor kan man i grunden säga är allt som inte får plats i din vanliga soppåse, till dessa hör skor, kläder, väskor, möbler, elektronik, köksutrustning, redskap, verktyg, cykel- och fordonsdetaljer, byggmaterial, pallar med mera. Bilderna visar ett axplock av vad som anses vara grovsopor.

 

Kom ihåg att ingenting får ställas på golvet i soprummen.

Om du slänger sopor på golvet i soprummet kommer du att ställas ansvarig för din handling. Om du har avfall som inte ska slängas i miljöhuset får du se till att själv föra det till närmaste återvinningscentral

På insidan av dörren till miljöhusen finns även en instruktion om vad man får och inte får slänga.